Visste du att: om häst och ryttare

Tänkte bara passa på att tala lite om vad som gäller då man rider eller går med en häst på väg. Informationen har jag hittat på Agria Djurförsäkring.

Om man rider på väg ska man tillämpa bestämmelserna om fordon i den del det går.  Det vill säga att en ryttare har skyldighet att följa allmänna trafikregler. (Helen kommenterar: kasnke inte många som vet att det inte bara är biförare som är trafikanter)

Man får inte rida på gångväg, cykelväg eller trottoar utan man ska framföra sitt ekipage på körbanan om det inte finns någon särkild ridväg anordnad. När man rider på körbanan - vägen ska man rida på höger sida. (Helen komenterar: rätt så självklart om man nu var en trafikant!)

Det finns inga särskilda bestämmelser om reflexer eller lyktor då man rider eller leder en häst på vägen. Däremot gäller de generella varsamhetskraven vilka säger att man alltid bör ha reflexer på sig. På hästen bör det sitta reflexer på benen, främst på vänster framben och höger bakben och någonting som synns bra bakifrån. (Helen kommenterar: man ska alltså ha reflexer, jag skulle INTE rida utan)


Förare av andra fordn som bil har skyldighet att se till att ryttare och häst är uppmärksamma på de innan de kör om. För att uppmärksamma ska man inte använda tutan eller andra högljudda ljud. (Helen kommenterar: Ha, där hör ni, det är inte alltid ryttarens fel och köra förbi en orolig häst i hög fart ÄR INTE OK!)


Smmanfattningsvis: Använd erat sunda förnuft och kom ihåg att hästar är djur, de kan bli skrämda av oförutsägbara händelser.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0